Yoga

Yoga citta vrtti nirodha — yoga kalmeert het golven van de geest
(yoga Soetra’s van Patanjali, 700 VOT)

Yoga zorgt voor de ontwikkeling van een heldere, ontspannen en creative geest. Yoga brengt evenwicht en activeert de zelfhelende kracht in het lichaam. Het beoefenen van yoga draagt bij tot deze innerlijke evolutie. Maar ook op fysiek niveau zal yoga effect hebben en je lichaam sterker, flexibeler en gezonder maken.

In yoga benaderen we het lichaam holistisch door het volledige bewegingen te laten maken: staande houdingen, zittende, liggende, omgekeerde houdingen, torsies. De yogahoudingen activeren de spieren die we in het dagelijkse leven nauwelijks gebruiken en stretchen de spieren die elke dag onder spanning staan. Hierdoor brengen we het lichaam terug in evenwicht, verjongen en versterken het. Na een yoga-les heb dan je ook het gevoel dat je een volledige fysieke workout achter de rug hebt.

IMG_0105

Maar de werking manifesteert zich ook op energetisch niveau. Volgens de yogatraditie beschikken we over nadi’s in het lichaam. Dit zijn energetische rivieren of meridianen waar prana door stroomt, Sanskriet voor levenskracht. Door trauma’s, stress, angsten, emoties en storende gedachten snoeren we de nadi’s af . Veel mensen voelen zich moe, prikkelbaar, leeg, futloos en hebben een gebrek aan energie. Iedereen heeft dit gevoel wel eens. In yoga heffen we de energetisch blokkades op door te concentreren op de houdingen (asana) en de ademhaling (pranayama).

Een manier van leven

Hoe meer je yoga beoefent hoe langer het effect duurt. Op de duur doe je geen yoga meer maar ben je yoga, je verkeert in een ‘yoga mood’ waardoor je beter leert omgaan met stressoren. Yoga zal harmonie scheppen in je lichaam, je geest en uiteindelijk in je leven. Je leert om de gedachtenstroom tot stilstand te brengen. En dat is tenslotte de definitie van yoga: de geest tot rust brengen.

Yoga is dus een manier van leven. Bij yoga gaat het er niet om een prestatie neer te zetten. Het gaat erom dat je in de oefening net zover gaat als nog net goed voelt. Er is in een yogahouding iets van een “schemergebied” tussen wat je nog net wel kan en eigenlijk net niet meer. De kunst is met aandacht dat gebied te verkennen, te ontdekken waar bij jou die grens ligt. Als je dan eenmaal die houding te pakken hebt, ga je met je aandacht naar de plek die je zojuist hebt verkend, en laat je de adem daar zijn werk doen. Dat wil zeggen : je laat hem daar toe, ook of juist als er spanning zit. Als je je adem kunt toelaten, kan hij de gespannen plek als het ware van binnenuit masseren.

Voordelen

beter evenwicht en behendigheid • verbeterde musculoskeletale flexibiliteit • sterkere “core” • verbeterde mobiliteit van de gewrichten • betere houding • verhoging van focus en concentratie • vermindering van musculoskeletaal onevenwicht • verminderd risico op blessures • stressreductie • verbeterde respiratoire efficiëntie • betere hand-oogcoördinatie • snellere reactietijden

Hatha

HATHA Yoga is yoga vorm van de beheersing van de levensenergie (prana), die gebruik maakt van lichaamshoudingen (asana’s), fijnere psycho-energetische technieken (mudra’s), knopen of blokkerigen (bandha’s) en zogenaamde ademhalingstechnieken (pranayama). Deze vorm van yoga creëert evenwicht tussen lichaam en geest. Door de houdingen (asanas), de verschillende ademhalings- en concentratietietechnieken wordt de spirituele groei bevordert.

Vinyasa

VINYASA yoga is een intensieve vorm van yoga waar asanas (yoga houdingen) en ademhaling in een energetische flow verbonden worden. Door de aandacht op de ademhaling en op de bewegingen te richten, komen we in een staat van mindfulness. Het regelmatig beoefenen van yoga schept rust en harmonie in lichaam en geest.

ASHTANGA

ASHTANGA Yoga wordt beschouwd als de meest dynamische vorm van yoga. Ashtanga is er op gericht om houdingen via flow in mekaar te laten overvloeien. Via een bewuste ademhaling en het geconcentreerd uitvoeren van de houdingen verbind je lichaam en geest. Het is als het ware een meditatie in beweging.Door de ademhaling tijdens het beoefenen van de houdingen wordt een intense warmte gecreëerd in je lichaam. Hierdoor komt een betere doorbloeding tot stand en ga je zweten. Op die manier ga je je spieren en organen ontgiften met als gevolg dat onzuiverheden, blokkades en ziektes worden geëlimineerd. Terwijl de meeste vormen van yoga relaxatie en flexibiliteit beogen, legt Ashtanga yoga de nadruk op fysieke kracht en spiertraining. Het stimuleren en reinigen van het energetische lichaam vergroot dus niet alleen het geestelijk welzijn, maar je krijgt er ook een sterk en gespierd lichaam van.

START2YOGA

START2YOGA is voor iedereen toegankelijk en vereist geen enkele ervaring. Aan de hand van 5 lessen maak je kennis met de basishoudingen van Yoga en leer je ze vooral veilig uitvoeren. De nadruk ligt op lichaamsbewustwording en opbouw van kracht en lenigheid.

In elke les wordt er ‘breathwork’ geoefend, daardoor ontdek je de vele voordelen van een bewuste en diepere ademhaling. Kortom, deze reeks is een ideale manier om de voordelen van Yoga te ontdekken voor zowel je lichaam als geest.

Bekijk onze blog